Kulttuurirasismista ja aktiivisen antirasismin merkityksestä

Suomen tuore hallitus on lyhyessä ajassa tuonut esiin suomalaisen yhteiskunnan rasismin syvyyden ja laajuuden. Kesällä 2023 julkiseen keskusteluun nousi yksi toisensa jälkeen esimerkkejä hallituksen ministereiden avoimen rasistisista ja fasistisista kannanotoista. Eräs näistä oli valtiovarainministeri Riikka Purran kommentti, jossa hän kutsui burkaan pukeutuneita naisia ”mustiksi säkeiksi”. Myöhemmin hän puolusteli sanojaan väittämällä, että hänen tarkoituksensa oli puolustaa naisia. YLE pyysi minua analysoimaan Purran kommenttia ja siitä seurannutta keskustelua.

 

Haastattelussa totean mm. ”Säkki on asia, jota voi heitellä ja kohdella kuin esinettä. On äärimmäisen haitallista ja vaarallista, jos ihmisistä aletaan puhua tavoilla, joissa heidän ihmisyyttään ei tunnusteta.” Kommenttejani käytettiin myöhemmin myös jutussa, jossa käsiteltiin perussuomalaisten nuorten videota, jossa he olivat pukeutuneet mustiin jätesäkkeihin. Myös tässä yhteydessä tuotiin esiin toteamukseni siitä, ettei minkäänlaista naisten aseman tai tasa-arvon puolustamista voi tehdä käyttämällä mitään ihmisryhmää esineellistävää puhetapaa.

 

Jyväskylän yliopiston tiedeblogin artikkelissani analysoin Riikka Purran virallisen blogin ilmentämää kulttuurirasismia. Tässä yhteydessä kirjoitan esimerkiksi: ”Kulttuurideterminismi merkitsee sitä, että jokaisen yksilön ajatellaan olevan vääjäämättömällä tavalla ympäröivän kulttuurin ja yhteiskunnan muokkaama. Yksilön mahdollisuudet toimia tai ajatella kulttuurinsa vastaisesti oletetaan pieniksi tai olemattomiksi.Ihmisten arvioimista ja kohtelemista kulttuurideterministisestä näkökulmasta voidaan asianmukaisesti nimittää kulttuuriseksi rasismiksi.”

 

3.9.2023 Helsingissä järjestetään rasisminvastainen Me emme vaikene -mielenosoitus. Kirjoitin mielenosoituksen blogiin viisi olennaista perustelua sille, miksi jokaisen tulisi olla aktiivisesti antirasisti.